GRUPO PLAZA

el partit carrega contra el festival

Juanma Badenas (Vox): "La Mostra de València hauria de desaparéixer" - Carlos Garsán

| 30/09/2023 | 3 min, 22 seg

VALÈNCIA. L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha declarat en no poques ocasions que Vox és un “soci preferent” per al govern del Partit Popular, una aliança que, en qualsevol cas, sembla que ni està ni li l'espera en l'àmbit de la cultura. Així ho va deixar clar el portaveu de Vox en l'Ajuntament de València, Juan Manuel Badenas, durant la celebració del ple municipal del dimarts passat, en el qual, entre altres punts de l'orde del dia, s'incloïa l'aprovació de les subvencions nominatives així com d'una nova modificació de crèdits de La Mostra de València. Si bé els punts van tirar avant, el partit no sols va votar en contra sinó que va posar negre sobre blanc el seu full de ruta respecte al festival: “Hauria de desaparéixer”.

Considerem que esta institució hauria de desaparéixer en la mesura en què és, com se sol dir en l'argot habitual, un 'xiringuito', que servix simplement per a la col·locació de determinades persones”. En estos termes es va expressar Badenas durant la seua intervenció en el ple, encara que no va desenvolupar la qüestió. Per la seua part, des de la bancada socialista han respost les declaracions del de Vox, “manifestant el nostre suport als creadors i cineastes que formen part de la Mostra de València enguany”, especialment, va indicar Maite Ibáñez, a la directora marroquina Sofía Alaoui. Cal recordar que el festival va ser recuperat l'any 2018 després d'anys sense celebrar-se, una nova etapa centrada en el cinema del mediterrani que en esta edició –que se celebra del 19 al 29 d'octubre- comptarà amb la presència del director Paolo Sorrentino, qui rebrà la Palmera d'Honor 2023.

Sobre el projecte cultural de Vox, en realitat, hi ha més preguntes que respostes, perquè ni el programa electoral local ni el programa autonòmic contenien mesures sobre el tema, un 'buit' que ara es va aclarint amb els primers anuncis per part del ja ara Conseller de Cultura Vicente Barrera i, també, per una tasca d'oposició a nivell local que s'allunya de qualsevol idea de "soci". Esta, doncs, pareix ser la tònica en l'àrea de Cultura. De fet, fa dos setmanes es va celebrar el Consell Rector de La Mostra, en el qual van tirar avant els punts del dia tot i l'oposició de Vox, que va votar en contra de diferents punts, com el protocol de prevenció d'agressions sexuals, que van ser aprovats gràcies a l'aliança del govern popular amb PSPV i Compromís.

No sabíem que Vox votaria en contra, però en este cas trobem consens amb la resta de grups, PSOE i Compromís, i ha eixit tot avant. Vox, pel que m'han dit, ha seguit la tònica de l'anterior legislatura, en la qual votaven en contra de tot, supose que per norma, no perquè estiguen en contra”, reflexionava el regidor de Cultura, José Luis Moreno, en una recent entrevista en este diari. El xoc no només està presenta en La Mostra, sinó que també queda patent en altres espais, com el Palau de la Música.

L'auditori, la reobertura del qual està prevista per a la setmana vinent, va celebrar fa alguns dies un Consell d'Administració que, en este cas, va comptar amb l'abstenció de la secretària autonòmica, Paula Añó, sent que en el govern autonòmic no sols Vox compartix govern amb el PP sinó que, a més, ostenta la batuta de l'àrea. “Entenc que ells estiguen esperant alguna cosa, algun gest... és el que he entés d'estes dos reunions”, va subratllar Moreno, qui va indicar que ha mantingut una reunió amb Añó, així com amb les direccions generals,  però va admetre que es van centrar en allò més urgent i no van anar, de moment, més enllà de “línies generals”.

next