GRUPO PLAZA

LA VIDA CONCRETA

Frenar el canvi climàtic des de València

Tots sabem que en breu alguna entitat d’observació climatològica anunciarà que els valencians hem passat l’hivern més calorós de la història, sense a penes pluges, sense fred, amb solejats diumenges, quasi primaverals, i amb dies sospitosament estivals 

| 27/05/2018 | 2 min, 43 seg

VALÈNCIA. El bon oratge li agrada a tot el món i viure en una primavera permanent, quasi tropical, podria ser un somni si no fóra perquè és una anomalia i el símptoma inequívoc que el canvi climàtic va molt més apressa del que ens pensàvem i el que ens havien dit. I que cada volta queda menys temps per a que les conseqüències no siguen irreversibles. O almenys massa dramàtiques. Una de les trampes de l’actual situació és que massa a sovint ciutadans i governs locals es mostren preocupats però expectants, a l’espera de les grans mesures que haurien de prendre les potencies econòmiques i industrials. I no obstant això individus i xicotets governs tenim molt a dir en la preservació de la casa de tots. 

La gran pregunta és: realment podem fer alguna cosa per canviar les coses des del nostre xicotet territori valencià? I des del nostre àmbit privat? L’ambientòleg i gurú autòcton Andreu Escrivà ens apunta quines haurien de ser les prioritats per a capgirar, de forma substancial, l’actual situació.

© Oscar Garrido Serra

Què pot fer el govern valencià, segons Escrivà?

1. Disposar un pla d’informació, divulgació i alfabetització sobre la qüestió que aconseguisca que es parle del canvi climàtic i hi haja informació abundant, de qualitat i fàcilment accessible.

2. Transversalitzar l’acció climàtica entre els distints departaments, no només coordinant polítiques sectorials.

3. Incorporar el canvi climàtic i la sostenibilitat al currículum escolar i formatiu, també dels treballadors públics o de les empreses.

4). Apostar per la restauració ecològica d’ecosistemes valencians, especialment d’aquells amb altes capacitats per a funcionar com a embornals de carboni.

5. Apostar per una economia circular de veritat, amb el focus posat en reduir l’entrada de materials, és a dir, en comptes de “més reciclatge”, menys producció de plàstic, més i millor disseny, prohibició de plàstics d’un sol ús, etc.

Què pot fer cada valencià, segons Escrivà?

1. Parlar del canvi climàtic en tots els llocs i situacions, fins i tot quan puga paréixer incòmode.

2. Passar-se a una distribuïdora d’energia renovable (com Som Energia, per exemple) i estalviar llum i aigua al màxim.

3. Anar sempre que es puga a peu o en bicicleta i, si no, en transport públic.

4.Posar més vegetals (de temporada i proximitat) i menys animals en la cistella de la compra.

5. Exigir, cooperar, unir-se i pensar solucions col·lectives des de la base, des de la finca, el barri, l’escola, el districte, etc 


next